środa, 9 marca 2016

Ryż z czarną fasola i cukinią



 Składniki (4 porcje):
  • 200g czarnej fasoli
  • 2 średnie cukinie
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi

Czarna fasolę moczymy przez noc, rano odlewamy i gotujemy w świeżej wodzie około godziny. Masło klarowane rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy obrane i posiekane warzywa (cebulę i pieczarki) warzywa solimy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do duszących się warzyw. Dodajemy przeciśnięty czosnek, fasolę i przyprawiamy pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim do smaku. Całość dusimy jeszcze około 10 minut.
*Podajemy z ryżem lub kaszą, gomasio i dowolną surówką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz