środa, 2 sierpnia 2017

Lemoniada arbuzowa na upalnie dni

Arbuz należy do rodziny dyniowatych.
Smak: słodki
Termika: zimny
Kanały: serce, żołądek, pęcherz moczowy
Zastosowanie: arbuz usuwa gorąco wywołane letnim upałem, ochładza i łagodzi podrażnienia, gasi pragnienie i uspokaja. Arbuz leczy kaca ;) nawadniając organizm i uzupełniając elektrolity. Arbuz działa również jako lekki diuretyk.
Z uwagi na jego ochładzającą naturę osoby z zimną lub wilgotną konstytucją nie powinny jeść go w nadmiarze. Owoc ten najlepiej spożywać tylko w sezonie letnim.


  • 1/2 średniego arbuza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • mięta – opcjonalnie

Arbuza pokroić, odrzucić pestki i zmiksować blenderem. Dodać sok z 1 cytryny, syrop z agawy i wymieszać.
Jeśli dodajemy mięte to miksujemy ją z arbuzem.
Otrzymujemy pyszny, orzeźwiający i nawilżający napój nadający się na upalne dni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz