Składniki (na około 14 sztuk):
- 2 duże buraki
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- 50g koziego sera typu feta
- 8 łyżek ziaren słonecznika
- 1 jajo
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Buraki ugotować w osolonej wodzie, po przestygnięciu zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko i przestudzić.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, połowę ziaren zmielić w młynku do kawy na mąkę, drugą połowę zostawić w całości.
W misce połączyć kaszę, buraki, obie porcje słonecznika, posiekany w drobną kosteczkę ser oraz przyprawy. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Masę doprawiamy na koniec jeszcze solą i pieprzem, można spróbować, a na koniec dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formujemy kotlety, wyjdzie około 14 sztuk. Układamy na wysmarowanej masłem klarowanym czarnej blaszce z piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180*C, najlepiej użyć opcji góra-dół albo termoobieg i nie przekładać klopsów na drugą stronę. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać 5 minut, żeby jeszcze lekko odparowały po czym przekładać na talerze.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz