czwartek, 26 stycznia 2017

Kotlety z buraków i kaszy jaglanej


Składniki (na około 14 sztuk):
  • 2 duże buraki
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 50g koziego sera typu feta
  • 8 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 jajo
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Buraki ugotować w osolonej wodzie, po przestygnięciu zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko i przestudzić.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, połowę ziaren zmielić w młynku do kawy na mąkę, drugą połowę zostawić w całości.
W misce połączyć kaszę, buraki, obie porcje słonecznika, posiekany w drobną kosteczkę ser oraz przyprawy. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Masę doprawiamy na koniec jeszcze solą i pieprzem, można spróbować, a na koniec dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formujemy kotlety, wyjdzie około 14 sztuk. Układamy na wysmarowanej masłem klarowanym czarnej blaszce z piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180*C, najlepiej użyć opcji góra-dół albo termoobieg i nie przekładać klopsów na drugą stronę. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać 5 minut, żeby jeszcze lekko odparowały po czym przekładać na talerze.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza