poniedziałek, 4 stycznia 2016

Czarny sezam

Natura termiczna: neutralny do chłodnego, prażone maja zdecydowanie cieplejszą naturę
Smak: słodki
System narządów: wątroba, nerki
Działanie: odżywia wątrobę i nerki, nawilża suchość


Nasiona czarnego sezamu mają słodki, orzechowy smak, który jest intensywniejszy od smaku białego sezamu. Zawierają 46% jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych i 13% nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, witaminy A i E oraz antyoksydanty (sesamol i sesamolina).

Według medycyny chińskiej nasiona czarnego sezamu tonizują płyny yin i krew, wzmacniają wątrobę i nerki, posiadają ogólne właściwości łagodzące - nawilżają jelita. Stosowane są jako środek wzmacniający. Przynoszą ulgę w następujących schorzeniach: reumatyzm, zaparcia, suchy kaszel, zaburzenia widzenia, ból dolnej części pleców, słabe kolana, zesztywniałe stawy, bóle głowy, niedobór pokarmu u matek karmiących, zawroty głowy lub drętwoty wywołane niedoborem krwi. Nasiona czarnego sezamu są bardzo korzystne w diecie osób starszych,  w przewlekłych chorobach, gdy pojawia się utrata masy ciała i osłabienie połączone z utratą płynów i zaparciami. 
Uwaga: należy unikać nasion czarnego sezamu w przypadku niedoboru śledziony, gdy występują biegunki. 

Nasiona sezamu powinny być zmielone bezpośrednio przed spożyciem, gdyż ułatwia to ich trawienie. Podobne działanie ma całonocne namaczanie nasion lub ich prażenie na patelni (zabiegi te zmniejszają zawartość kwasu szczawiowego w ziarnach, który wiąże wapń).


Bibliografia:
1. P. Pitchford; Odżywianie dla zdrowia
2. J. Kastner;  Terapia pożywieniem

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza