Składniki (4 porcje):
- 200g czarnej fasoli
- 2 średnie cukinie
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi
Czarna fasolę moczymy przez noc, rano odlewamy i gotujemy w świeżej wodzie około godziny. Masło klarowane rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy obrane i posiekane warzywa (cebulę i pieczarki) warzywa solimy. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do duszących się warzyw. Dodajemy przeciśnięty czosnek, fasolę i przyprawiamy pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim do smaku. Całość dusimy jeszcze około 10 minut.
*Podajemy z ryżem lub kaszą, gomasio i dowolną surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz