Składniki (ok. 8 porcji):
-200g czarnej fasoli
-10 łyżek białego ryżu
-4 łyżki cukru trzcinowego (lub innej stosowanej substancji
słodzącej)
-puszka mleka kokosowego
*Fasolę moczymy przez noc w wodzie, rano odlewamy.
Ryż z fasolą gotujemy w świeżej wodzie, można gotować razem lub osobno (każdy
składnik przynajmniej około 1h). Jeśli gotowaliśmy osobno łączymy ze sobą ryż i fasolę, miksujemy blenderem i dodajemy
mleko kokosowe (można dodać całość lub część mleka zostawić do polania na górę). Na koniec
słodzimy, polewamy mlekiem kokosowym, posypujemy dowolnymi dodatkami (nasiona
chia, wiórki kokosowe lub inne według uznania).
Danie proste w wykonaniu, jedynie czas gotowania fasoli
skłania mnie do tego by gotować większą porcję na dwa dni. ;)
Działanie wg medycyny chińskiej: ryż ma smak słodki, działa wzmacniająco na organizm, wzmacnia śledzionę. Zarówno ryż jak i czarna fasola regulują produkcję płynów ciała w tym również krwi. Czarna fasola wzmacnia nerki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz