środa, 25 listopada 2015

Ciasteczka zbożowe (lub batoniki musli)


 
Składniki:

  • 150g suszonych owoców (u mnie było to 100g rodzynek + 50g jagód goji)
  • 50g mąki sezamowej (może być słonecznikowa, orzechowa itp.)
  • 50g mąki pełnoziarnistej (żytnia, gryczana)
  • 150g ziaren (słonecznik, siemię lniane, sezam)
  • 50g otrąb
  • 50gcukry trzcinowego
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja

Jogurt z jajkami łączymy w misce, dodajemy cukier a następnie wszystkie suche składniki. Mieszamy dokładnie całą masę. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy powstałą masę formując z niej okrągłe ciastka w celu uzyskania ciastek zbożowych, lub duży prostokąt o grubości około 1cm - który po upieczeniu pokroimy na batoniki. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180*C.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz