poniedziałek, 16 listopada 2015

Płatki jęczmienne z makiem



Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki płatków jęczmiennych 
  •  2  łyżki maku
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny suszonej 
  • 1 łyżeczka miodu 
  •  1 łyżka oleju lnianego


Płatki jęczmienne i migdałowe prażymy  w  garnku, aż się lekko zarumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zalewamy wrzątkiem - trochę ponad płatki, a następnie dorzucamy mak i suszone owoce. Gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż płatki zmiękną. Słodzimy miodem i na talerzu polewamy olejem lnianym (ważne jest, aby olej polać dopiero po przełożeniu potrawy, gdy lekko przestygnie, gdyż pod wpływem działania wysokiej temperatury olej traci swoje cenne właściwości).

Smacznego i miłego dnia! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz