poniedziałek, 16 listopada 2015

Muffinki dyniowe (bezglutenowe)



Składniki:
  • 4 jaja
  •  2 szklanki tartej dyni
  • 1 szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Dynię obrać ze skóry, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Białka ubić na sztywną pianę a następnie dodać żółtka, olej, potartą dynię i całość składników połączyć. Do masy dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i przekładać do foremek. Piec 20 minut w temperaturze 180*C.
Masa może wydawać się  dość rzadka, ale taka musi być. ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz