środa, 25 listopada 2015

Kotlety z selera




Składniki:
  • 1 spory seler
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól, curry, kminek
 
Seler gotujemy do miękkości w małej ilości wody (cała woda musi zostać wygotowana, jeśli zostanie należy ją odlać) i robimy z niego puree. Do poduszonego selera dodajemy  otręby, płatki owsiane (zmielone na mączke w młynku do kawy), curry, kminek, sól i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i czekamy 10 minut, masa lekko zgęstnieje. Na łyżce masła klarowanego podsmażamy cebulę i dodajemy do pozostałych składników. Do przestudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli całość wydaje się zbyt rzadka a kotlety nie chcą się dobrze sklejać można dodać jeszcze trochę płatków owsianych lub otrąb. Z takiej masy formujemy kotlety i smażymy na maśle klarowanym, lub na blaszcze w piekarniku. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz