Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 50g czarnego sezamu
- 50g siemienia lnianego
- 100g pestek słonecznika
- 100g orzechów (ja dałam włoskie + migdały)
- 50g suszonych owoców (rodzynki + jagody goji)
- 2 białka jaj
- 4 łyżki syropu z buraka cukrowego (może być inny syrop lub melasa)
- 2 łyżki masła klarowanego
Płatki
owsiane uprażyć na suchej patelni, a następnie ostudzić. W misce rozpuścić masło
klarowane, dodać syrop z buraka i białka, składniki wymieszać razem do uzyskania jednolitej masy. Następnie do składników "mokrych" dodajemy wszystkie suche:
płatki owsiane, pestki, nasiona i bakalie. Całość mieszamy dokładnie. Tak
powstałą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam
tej dużej czarnej blachy z piekarnika) i rozprowadzamy, tworząc spory prostokąt
grubości około 2cm.
Blachę
wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 180*C (najlepszy będzie termoobieg, lub pieczenie góra-dół). Po upieczeniu blachę wyciągamy, masa jest nadal lekko miękka, tniemy ją na około
12 paseczków, lub inne dowolne mniejsze lub większe kawałki. Batoniki należy
pozostawić do przestygnięcia, po ostygnięciu staną się chrupiące. Najlepiej
przechowywać w zamkniętym pojemniku, bez dostępu wilgoci, można przełożyć
papierem do pieczenia, aby się nie posklejały.
Smacznego!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz