Składniki:
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1 szklanka mąki gryczanej palonej
- 1 szklanka brązowego cukru (można dać mniej cukru, np. 3/4 szklanki i resztę zastąpić mąką)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka startego (na drobnych oczkach tarki) świeżego imbiru
Marchewkę oczyścić, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć w misce z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Wlać masę do blaszki ok. 20x20cm. Blaszkę wyłożyć papierem (można też wysmarować masłem klarowanym i posypać otrębami). Ciasto piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz