sobota, 28 listopada 2015

Gryczane ciasto marchewkowe



Składniki:
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1 szklanka mąki gryczanej palonej
  • 1 szklanka brązowego cukru (można dać mniej cukru, np. 3/4 szklanki i resztę zastąpić mąką)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka startego (na drobnych oczkach tarki) świeżego imbiru

Marchewkę oczyścić, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć w misce z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Wlać masę do blaszki ok. 20x20cm. Blaszkę wyłożyć papierem (można też wysmarować masłem klarowanym i posypać otrębami). Ciasto piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz