środa, 25 listopada 2015

Pasztet z soczewicy




Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb
  • 4 łyżki płatków owsianych (zmiksowanych w młynku do kawy)
  • czubryca czerwona, majeranek, sól


Soczewice zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i rozgotowujemy. Gotować należy tak długo, aż woda całkiem się wygotuje. Na maśle dusimy posiekaną cebulę, czosnek i potartą na drobnych oczkach tarki marchewkę. Podsmażone warzywa dodajemy do soczewicy, doprawiamy, dodajemy suche składniki: otręby i płatki owsiane, a kiedy masa przestygnie wbijamy jajko i mieszamy całość. Masę przekładamy do wyłożonej papierem albo folią aluminiową foremki i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz