Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- 1 jajko
- 4 łyżki otrąb
- 4 łyżki płatków owsianych (zmiksowanych w młynku do kawy)
- czubryca czerwona, majeranek, sól
Soczewice zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i
rozgotowujemy. Gotować należy tak długo, aż woda całkiem się wygotuje. Na maśle dusimy
posiekaną cebulę, czosnek i potartą na drobnych oczkach tarki marchewkę.
Podsmażone warzywa dodajemy do soczewicy, doprawiamy, dodajemy suche składniki:
otręby i płatki owsiane, a kiedy masa przestygnie wbijamy jajko i mieszamy
całość. Masę przekładamy do wyłożonej papierem albo folią aluminiową foremki i
pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz