Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków jęczmiennych
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju lnianego
Płatki jęczmienne i migdałowe prażymy w garnku, aż się lekko zarumienią i zaczną
ładnie pachnieć. Zalewamy wrzątkiem - trochę ponad płatki, a następnie
dorzucamy mak i suszone owoce. Gotujemy ok. 15 - 20 minut, aż płatki zmiękną.
Słodzimy miodem i na talerzu polewamy olejem lnianym (ważne jest, aby olej
polać dopiero po przełożeniu potrawy, gdy lekko przestygnie, gdyż pod wpływem
działania wysokiej temperatury olej traci swoje cenne właściwości).
Smacznego i miłego dnia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz