Składniki:
- 1 spory seler
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane
- sól, curry, kminek
Seler gotujemy do miękkości w małej ilości wody (cała woda musi zostać
wygotowana, jeśli zostanie należy ją odlać) i robimy z niego
puree. Do poduszonego selera dodajemy otręby, płatki owsiane
(zmielone na mączke w młynku do kawy), curry, kminek, sól i przeciśnięty
czosnek. Mieszamy i czekamy 10 minut, masa lekko zgęstnieje. Na łyżce
masła klarowanego podsmażamy cebulę i dodajemy do pozostałych składników. Do
przestudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli całość wydaje
się zbyt rzadka a kotlety nie chcą się dobrze sklejać można dodać jeszcze
trochę płatków owsianych lub otrąb. Z takiej masy formujemy kotlety i smażymy
na maśle klarowanym, lub na blaszcze w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz