poniedziałek, 16 listopada 2015

"Mleko" ryżowe




Składniki (na ok. 1 litr "mleka"):

  • 4 łyżki ryżu
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  •   szczypta soli

Ryż z solą i cukrem zalać 0,5 litra wody i gotować około godziny, aż całkowicie zmięknie i będzie się rozpadać. Tak ugotowany ryż miksujemy blenderem, a następnie dolewamy wrzątek (1 litr). Całość miksujemy razem i doprowadzamy do wrzenia.

Teraz mamy do wyboru dwie opcje:
1. Tak przygotowane mleko jest gęste i mętne, zawiera błonnik. Można je takie zostawić i stosować do przygotowywania np. gęstego koktajlu.
2. Przesączamy mleko przez gazę, aby otrzymać klarowny płyn. W tym celu mocujemy gazę na słoik, przy pomocy gumki recepturki lub nitki/sznurka i powoli wlewamy mleko. Przesączanie trochę trwa, mleko wlewamy porcjami i czekamy aż spłynie. Można do tego użyć również sitka z drobnymi oczkami i przecierać łyżką - ta opcja jest zdecydowanie szybsza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz