Natura termiczna: neutralna do ciepłej
Smak: słodki, lekko gorzki
System narządów: śledziona, żołądek, nerki
Działanie: odbudowuje qi i krew, porusza qi, wzmacnia mięśnie, wspomaga usuwanie z organizmu wilgoci (szczególnie gdy jest prażony)
System narządów: śledziona, żołądek, nerki
Działanie: odbudowuje qi i krew, porusza qi, wzmacnia mięśnie, wspomaga usuwanie z organizmu wilgoci (szczególnie gdy jest prażony)
Owies
działa na organizm ogrzewająco, ma smak słodki i delikatnie
gorzkawy, wzmacnia śledzionę-trzustkę, odbudowuje i reguluje energię,
usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia
mięsień sercowy. Może działać korzystnie w przypadku cukrzycy. Owies to jeden z najbogatszych w krzem pokarmów dlatego wspiera
regenerację układu kostnego i tkanki łącznej, zawiera też sporo
fosforu. Owies jest szczególnie dobry dla rekonwalescentów, warto go spożywać gdy odczuwamy ogólny brak siły, zwłaszcza u osób bladych. Należy uważać ze spożyciem owsa u osób z objawami gorąca, spożywany w nadmiarze może wywołać zaburzenia snu.
Płatki owsiane są prawie tak samo pożywne jak owies
pełnoziarnisty, ponieważ poddaje się je tylko lekkiemu przetwarzaniu
podczas mielenia i odparowywania. Można je stosować do przygotowywania: zup, puddingów, chlebów, spodów do ciast, kruszonek i deserów.
Bibliografia:
1. P. Pitchford; Odżywianie dla zdrowia
2. J. Kastner; Terapia pożywieniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz